joi, 6 septembrie 2012

Economia pe înţelesul tuturor (IV): Bailout-ul

În postarea anterioară din acelaşi ciclu v-am prezentat mecanismul care duce la criza datoriilor. Astăzi vom vedea împreună care e calea de ieşire din situaţia dramatică de mai sus. Vom arăta, astfel, ce înseamnă "bailout-ul", ca de obicei, cu ajutorul unei parabole (pe care, de data aceasta, o datorăm lui John Derbyshire de la National Review)



Se făcea că era o zi molcomă, într-un sătuc grec. Ploaie. Străzi pustii. Vremuri grele: toată lumea are datorii, toată lumea trăieşte pe credit.



Un turist german se opreşte la hotelul local şi scoate pe tejghea o bancnotă de 100 euro, spunându-i proprietarului că doreşte să inspecteze camerele, pentru a alege una în care sa poposească peste noapte.

Proprietarul îi dă cheile şi de îndată ce vizitatorul urcă la etaj, înşfacă bancnota de 100 euro şi aleargă spre magazinul vecin, pentru a-şi plăti datoria la măcelar.

Măcelarul ia bancnota de 100 euro şi aleargă mai departe pentru a plăti datoria la ţăranul care creşte porci.

Tăranul care creşte porci ia banconta de 100 euro şi se îndreaptă cître furnizorul de nutreţuri şi combustibil.

Furnizorul ia bancnota de 100 euro, aleargă la cârciuma din sat şi îl plăteşte pe cârciumar pentru băuturile consumate pe credit.

Cârciumarul se întinde peste tejgheaua de la bar şi îi da bancota de 100 euro prostituatei care trăia din te miri ce şi era nevoită sa îi presteze cârciumarului “servicii” pe credit.

Prostituata merge la hotel şi îi dă hotelierului bancnota de 100 euro, pentru chiria de la camera în care ea îşi desfăşura activitatea.

Hotelierul pune bancnota de 100 euro înapoi pe tejghea, pentru ca vizitatorul bogat sa nu între la bănuieli.

În acest moment călătorul se întoarce din inspecţie, spune că odăile de cazare nu sunt satisfăcătoare, ia bancnota de 100 euro şi părăseste satul.

Nimeni nu a produs nimic, nimeni nu a câştigat nimic prin muncă, însă acum întreg satul a ieşit de sub povara datoriilor si priveşte viitorul cu mult mai mult optimism.

 Şi uite asa, doamnelor şi domnilor, funcţionează bailoutul!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu