luni, 3 decembrie 2012

Noiembrie - decembrie: metalele preţioase

(click to enlarge)
În graficul comparativ din articolul dedicat contractelor futures se poate sesiza că activul suport cu cea mai mare rată de creştere în luna trecută în pieţele de materii prime a fost Palladium-ul, cu o creştere extraordinară, de 14,1%
Problema cu acest activ o reprezintă lichiditatea extrem de mică în raport cu cea din piaţa aurului sau a argintului. Lipsa de lichiditate se traduce în volatilitate ridicată, foarte greu de tranzacţionat de către micii speculatori, după cum se poate foarte bine observa din raportul Commitment Of Traders (COT) reprezentat în graficul de mai sus.
Ce trebuie totuşi observat în graficul nostru este canalul neutru în care variază preţul începând cu 14 luni în urmă, cu o lăţime de aproximativ 100 puncte absolute (de la 600 la 700 USD). Aşadar, pentru cei curioşi ar putea fi tranzacţionabil  zig-zagul în aceste limite



Aurul


(click to enlarge)
    Cotaţia aurului a crescut cu 2.7% pe ansamblul lunii noiembrie.
    Din graficul alăturat reiese cum, după o testare a nivelului de fibo50 la începutul lunii precedente, aurul a revenit pe trendul ascendent.  Apare suficient  de clară tendinţa metalului galben de a crea un canal bullish, având drept suport linia de tend figurată în desen, care pare să coincidă cu suportul mediei mobile de 90 de zile.
    Acest suport pare a fi unul extrem de puternic, ceea ce înseamnă că o eventuală spargere a sa ar avea consecinţe grave asupra trendului ascendent început în primele zile ale lunii iunie.
    Pe de altă parte, respingerea preţului de către suport ar confirma canalul de care vorbeam mai sus, cu consecinţele care decurg de aici.
    Nu trebuie pierdută din vedere corelaţia cu argintul şi cu piaţa valutară, care ar putea fi un leading indicator pentru comportamentul aurului în zona suportului.

Argintul

(click to enlarge)
    Situaţia argintului este mai bună decât cea a aurului. Am declarat la începutul lunii trecute că are un potenţial de creştere superior, lucru confirmat şi de tabelul comparativ publicat aici, în care etse stestată performanţa argintului la nivelul lunii noiembrie, de 9%, vs. 2.7% la aur.
    Aspectul bullish al graficului metalului alb e de natură a limpezi puţin şi din situaţia aurului care, oricât ar rămâne în urma argintului, e foarte greu de presupus că va avea vreodată o direcţie opusă.
    Cu toate acestea, ceea ce ar putea stârni totuşi îngrijorare în cele două pieţe este volatilitatea crescută a ultimei săptămâni, manifestată în special în cazul argintului, care ar putea fi semnalul unor evenimente iminente, de natură a destabiliza piaţa.
Am să vă rog să vă amintiţi consideraţiile mele publicate pe acest blog în legătură cu piaţa argintului şi cu manipulările la care este, uneori, supusă.


(click to enlarge)
 Se vede cu ochiul liber că raportul Au-Ag s-a modificat în favoarea celui din urmă. Acest lucru e ilustrat şi mai bine în graficul corelaţiei Au-Ag, un instrument foarte util în analiza celor două pieţe.
Rămân în continuare adeptul investiţiilor în argint care, deşi mult mai riscante, au un potenţial de profitabilitate net superior, cu concluzia de a fi familiarizat cu piaţa în cauză.
Din nou trebuie să reamintesc celor care tranzacţionează metalele preţioase necesitatea unui hedging flexibil inter-active.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu