joi, 31 ianuarie 2013

Hoffman (1970)

     Trebuie să mărturisesc faptul că Peter Sellers se găseşte undeva prin fruntea listei mele de preferinţe în materie de actori de cinema. (hai să nu mă mai ascund după deget, e chiar primul).
     Cine ar putea uita triplul său recital din "Dr. Strangelove", sau personajul cu nume predestinat, Chance, din "Being There"? Asta ca să nu mai vorbim de neuitatul Inspector Clouseau din seria lui Blake Edwards, sau de indianul ingenuu  pe nume Hrundi V. Bakshi în "The Party" al aceluiaşi Blake Edwards. Toate aceste roluri reprezintă vârfuri ale artei actoriceşti pentru orice iubitor de film.
     De parcă nu ar fi suficient, iată şi cireaşa de pe tort: Mr. Hoffman, un personaj pe care Peter Sellers îl interpretează cu ochii. Nu glumesc! Faceţi un experiment şi urmăriţi, preţ de câteva scene, doar privirea personajului. E ceva de necrezut! Orice scenă aţi alege, de prima oară când îi apare în uşă Miss Smith, până ultimă oară cănd , în pragul aceleiaşi uşi revine aceeaşi Miss Smith, urmăriţi-i privirea doar, fără a mai pune la socoteală mimica. Aproape că ar fi putut fi un film mut.
     Atât de intens a trăit rolul acesta şi într-atât de bine a intrat în pielea personajului încât actorul a căzut victimă unui episod depresiv imediat după încheierea filmărilor.

     Povestea este cea a unui funcţionar lodonez trecut de prima tinereţe care, prin şantaj,  determină o tânără subordonată să-şi petreacă o săptămână împreună cu el, în apartamentul său.
     Pasiunea arzătoare care îl cuprinsese pe eroul nostru faţă de tânara şi frumoasa sa secretară este strunită cu eforturi manifeste pe parcursul celor câteva zile cât se află împreună. Iar împletirea acestei pasiuni refulate cu teama şi mai apoi frustrarea tinerei Janet reprezintă scheletul narativ al filmului.

     Filmul este o dramă, din perspectiva personajului principal, o comedie prin prisma situaţiilor hilare cărora cei doi eroi le fac faţă, dar este şi un prilej de reflecţie pus la dispoziţia spectatorilor de către regizorul Alvin Rakoff şi de scenaristul Ernest Gebler, şi totodată o colecţie impresionantă de replici memorabile, pe care am să vă las să le descoperiţi singuri.

Vizionare plăcută.

Subtitrarea, proaspătă, o găsiţi aici.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu