vineri, 1 februarie 2013

Majorele valutare, la zi.

     În vara lui 2012, când toată lumea cânta prohodul unui EURO aflat în cădere liberă şi când în toate cercurile se dicuta despre sfârşitul monedei unice în perspectiva părăsirii zonei Euro de către Grecia, urmată de Germania, etc., eu publicam pe un blog un articol intitulat "De ce nu va sucomba Euro?".
     La acea vreme, moneda unică se găsea undeva pe la 1,2200 USD, în cădere liberă, cum spuneam.

 (click to enlarge)
   După nici şase luni, în momentul în care scriu aceste rânduri, Euro tocmai a trecut de 1,3700 şi încă nu dă semne de oboseală. În termeni  procentuali asta înseamnă o apreciere de 12,3%.
 
     Praguri tehnice de rezistenţă nu par a mai fi decât fibo de 61,8, la 1,3834 (destul de slab, după părerea mea) şi unul mai puternic în zona lui 1,4250, de unde calea e liberă până la un dolar şi jumătate.(dacă vă amintiţi postarea de acum două luni )

     Vedeta ultimelor luni a pieţelor valutare este crossul EUR-JPY, care în acelaşi timp a câştigat 35%.

(click to enlarge)
      Părerea mea este că yenul mai are încă loc suficient de căzut. Aici sunt implicate politici monetare naţionale nipone, aşa că nu văd o oprire a căderii lui în viitorul apropiat.

     Lira sterlină e, la rândul ei, în depreciereabruptă faţă de moneda unică şi, mai nou, şi faţă de USD. Dacă deprecierea faţă de USD respectă o oarecare ciclicitate, comportarea GBP faţă de euro trebuie să dea de gândit guvernanţilor britanici care flutură steagul de luptă al referendumului pentru părăsrea UE.
     E, din partea Fratelui Cel Mare un fel de a le arăta pisica.

(click to enlarge)
(click to enlarge)









      Şi în cazul monedei britanice mai e o pâine de mâncat, fie că ne raportăm la Euro, fie la USD.

     Cam astea ar fi perechile valutare majore, de când francul elveţian a fost legat de euro.

Sfat: cu toate că graficele arată foarte frumos, aveţi grijă că sunt grafice săptămânale şi, deşi recomand hotărâre maximă în abordarea acestor pieţe, nu vă aruncaţi cu capul înainte ca berbecii. Aşteptaţi un moment propice. Iar dacă nu-l ştiţi găsi, întrebaţi  :-) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu