sâmbătă, 18 mai 2013

Când cresc mare, am să mă fac analist strategic

Foto: AFP
Trecând în revistă saiturile de ştiri dau, ieri, peste un titlu mare: "Cinci momente strategice în viziunea lui George Friedman".
Ce aflăm noi de acolo?
Păi, din preambul ni se povesteşte cum că "Specialistul în geopolitică și fondatorul agenției de analize militare Stratfor, George Friedman, a ținut, vineri, un discurs la Banca Națională a României, evenimentul desfășurându-se sub patronajul guvernatorului Mugur Isărescu. Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a identificat cinci momente de o importanță vitală în viziunea lui Friedman, invocate de acesta în discursul său."
"Interesant!" îmi spun în sinea mea şi citesc mai departe, ca să văd ce a identificat oare el, B.C., în discursul distinsului personaj. Şi aflu.



Trecând peste primele trei aspecte, puţin mai îndepărtate în timp, dar pe care le-am tratat pe larg la tmpul lor, ajung la ultimele două, din care aflu că:

" 4. În opinia lui Friedman Franța lui Francois Hollande este un pitic economic. Forța economică incontestabilă a Europei este Germania, crede specialistul în geopolitică. Capacitățile Berlinului depășesc cu mult piața internă, motiv pentru care are nevoie de o piață comună, întruchipată de Uniunea Europeană."

şi

"5. George Friedman vede drept un lucru extraordinar, a mai remarcat Bogdan Chirieac, că în Cipru s-au naționalizat depozitele bancare ale persoanelor fizice și juridice. Mai extraordinar decât faptul în sine este că nimeni nu vorbește despre asta, mai spune Friedman."

Stupoare!
Cei care se deranjează a urmări acest blog îşi vor aminti, desigur, că aceste două aspecte au fost subiectul ultimelor patru postări ale mele pe acest blog, din martie-aprilie anul curent, după cum urmează:
Oare de ce nu mă cheamă Mugurel pe mine să conferenţiez la BNR, că îl costă mult mai puţin? :-))


P.S. - Bomboana de pe colivă: În ultima sa intervenţie de la Vatican, Papa Francisc ne aduce, la rândul său, la un subiect intens dezbătut pe acest blog şi anume, "Rolul banilor". El ne spune că "banii trebuie să servescă, nu să conducă"...

Cred, totuşi, că mai uşor mă fac analist strategic, decât Papă... :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu