vineri, 31 mai 2013

Puneţi mâna pe Gigel, ca să fiţi la fel ca el!



      Am să vă rog, pentru început, să revedeţi referinţa la George Soros făcută în acest articol, publicat pe blog în luna mai a anului trecut.

      Iată că lucrurile se repetă, de data aceasta pe terenul celei mari mari pieţe de acţiuni.

      Aflăm din SNL Financial cum că prietenul Georgică tocmai şi-a lichidat poziţiile deţinute la unele dintre cele mai mari bănci americane, cum ar fi JPMorgan-Chase, Sun Trust, Capitol One sau Morgan Stanley, în timp ce la celelalte, şi-a redus semnificativ expunerea. Acelşi lucru l-a făcut şi cu participaţiunile sale la AIG, pe care le-a redus cu două treimi. De fapt, portofoliul de acţiuni deţinut de Gigel s-a subţiat cu vreo 80% în ultimele 2-3 luni.



      Dacă ne uităm pe grafice, vom zice că amicul nostru e cam fraier, de vreme ce indicii americani cresc precum Făt-Frumos. Dar, la fel ai fi spus şi în aprilie 2011, când acelaşi personaj îşi lichida metalele preţioase. După doar câteva zile, piaţa acestora plonja în gol.

Arătam aici, în acelaşi context din primul paragraf, caracteristicile unei pieţe puternic bullish (ca să nu-i spunem "bulă speculativă"). Cu acest prilej spuneam că "smart money", adică "banii deştepţi" sunt cei care pornesc trenul în sus, dar sunt şi cei care sar primii din vagoane. Până acum, Georgică ne-a demonstrat că face parte cu cinste din această categorie. Aşa că îl putem credita şi de data aceasta, în cazul că celelalte semnale de alarmă n-au început încă să sune. (Eu l-am tras pe al meu, în urmă cu vreo 2 luni).

 Pentru cei care au nevoie de argumente suplimentare fac apel la un exerciţiu extrem de simplu: mai trageţi din când în când cu ochiul şi pe graficul pieţei japoneze!
Garficul săptămânal al indicelui Nikkei al pieţei nipone de acţiuni
Dacă nu ajunge, atunci observaţi corelaţia între performanţa economică a blue-chipsurilor (cele mai importante societăţi listate pe NYSE, componente ale indicelui Dow-Jones Industrial Average - DJIA) şi cotaţiile lor. Veţi observa că în timp ce rezultatele lor stagnează de ceva vreme, cotaţiile lor zburdă pe câmpii ca mieii. Pentru cei avizaţi, acesta este semnalul că se apropie o "corecţie". iar cum în astfel de cazuri o "corecţie se transformă foarte uşor într-o prăbuşire, e de recomandat o atenţie sporită.

Mai vreţi?

 Poftiţi:

În săptămâna aceasta Banca Centrală Europeană a avertizat asupra spectrului unei noi crize bancare, în condiţiile în care o recesiune prelungită pune actorii economici în imposibilitatea de a-şi returna creditele.

Una peste alta, pregătiţi-vă pentru o vară fierbinte, asociată cu transpiraţie abundentă a celor care nu au învăţat încă axioma lui John Templeton:
"Bull markets are born on skepticism, mature on optimism, and die on euphoria." În traducere, "Pieţele ascendente se nasc din scepticism, se maturizează în optimism şi sucombă în euforie."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu