miercuri, 17 decembrie 2014

RUSSIANS

Un cântec al lui Sting de prin aniii '80, pe o temă de Prokofiev,  începea aşa: "In Europe and America there's a growing feeling of hysteria...". Cântecul se numea sugestiv "Russians". El, cântecul, avea ca temă riscul unei conflagraţii nucleare între Vest şi Rusia. Iată că azi el revine în actualitate, cel puţin prin prisma primelor sale versuri, deşi într-un context diferit.


Am asistat ieri la nişte evenimente care pot determina nişte dezvoltări ulterioare foarte interesante. O zicere înţeleaptă ne avertizează însă: să ne ferească Dumnezeu să trăim vremuri interesante.
Iată despre ce e vorba:

După ce în ultimele săptămâni am asistat la o continuă şi semnificativă depreciere a rublei în pieţele valutare, Banca Centrală a Federaţiei Ruse ia hotărârea peste noapte (sic!) de a creşte de la 10,5 la 17% dobânda de referinţă pentru a încerca stoparea declinului. Efectul este însă taman invers întrucât ceea ce se înţelege din această măsură e caracterul ei disperat, dincolo de orice altceva. Astfel, Rubla mai pierde ieri 20% din valoare în raport cu Euro sau USD. Mai mult decât atât, principalele platforme de retail  au oprit moneda rusească de la tranzacţionare, lucru cu totul ieşit din comun. Deprecierea monedei este însoţită de căderi la fel de importante în pieţele de acţiuni şi în cele ale obligaţiunilor ruseşti, precum şi de retrageri masive de capital. Se pare că Rusia se îndreaptă, sigur, spre colaps.

Cauzele acestor evenimente recente sunt arhicunoscute şi dezbătute chiar şi aici, şi nu mai insist asupra lor. Ceea ce vreau să fac acum sunt nişte speculaţii personale asupra efectelor pe care le pot genera. Oricare ar fi, găsesc că aceste efecte nu pot fi restrânse la spaţiul rus, ci vor avea în cele din urmă un caracter global.

În mod cert evenimentele subminează poziţia lui Putin. Ce nu ştim încă e felul în care va reacţiona ţarul. El poate face pasul înapoi (mai ales dacă vestul va şti să acţioneze inteligent în actualul context) sau ar putea să-şi umfle muşchii şi să genereze evenimentul care să ducă la o revenire a preţului petrolului. Iar acest eveniment va fi, cel mai probabil, un nou conflict în Orientul Mijlociu. De aici lucrurile se complică, şi mă tem să mă gândesc mai departe la consecinţele militare şi geopolitice.

 Mă voi opri însă asupra celor economice.

 Românii au o vorbă: ajunge o măciucă la un car de oale. Care e măciuca, şi care e carul de oale? Păi, măciuca constă în zbaterea belicoasă a Moscovei în cazul de faţă, iar carul de oale e economia globală care abia şi-a strâns oalele după ce le-a mai răsturnat o dată în urmă cu vreo şase ani. Prima oală care va răsuna pe caldarâm se va numi Europa care mai respiră numai în speranţa că banca sa centrală se va hotărî în cele din urmă să urmeze exemplul fraţilor de peste ocean şi să purceadă la tipărirea de bani. Odată cu primul zgomot de oală lovind caldarâmul, celelalte se vor împrăştia numaidecât. Contagiunea va avea loc prin mecanismul clasic de retragere în safe-heaven-uri. Până la urmă, e clar ca lumina zilei că pieţele se găsesc în pline bule speculative, iar spargerea acestor bule este un eveniment obiectiv. Mai rămâne găsirea unui pretext. Iacătă-l! Iar condiţiile de acum par a fi propice pentru generarea unei "perfect storm" faţă de care evenimentele generate de criza sub-prime vor părea doar o adiere.

Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că de aici vine isteria... 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu