sâmbătă, 31 martie 2012

Consideraţii asupra evoluţiei pieţelor în luna martie


Întâi de toate, luna martie încheie un trimestru de excepţie pentru pieţele de acţiuni din SUA:

Astfel, atât DOW (+8.1%) cât şi S&P ( +12%) înregistrează cel mai bun prim trimestru din 1998 încoace, în condiţiile unui consum in creştere dublat de o îmbunătăţire a încrederii consumatorilor.
Lucrurile sunt cel puţin ciudate dintr-un alt punct de vedere, şi anume că acest record al pieţei acţiunilor a fost realizat pe fondul unora dintre cei mai slabi indicatori economici înregistraţi în aceeaşi perioadă. (acesta este un argument puternic în favoarea tezei pe care o enunţam în articolul precedent)Ca de obicei, certificatele de trezorerie au avut o evoluţie inversă.

Petrolul (luând ca referinţă preţul variaţiei texane de ţiţei - "light crude") a rămas cvasi-constant pe parcursul lunii, realizându-se o spargere a intervalului de variaţie abia in ultimele două zile, datorată enunţării intenţiei statelor europene si a celor unite din America de a umbla la rezervele strategice în situaţia în care oferta este pusă în pericol de spectrul unei blocade şi a unui război în Iran.

Cateva performante ale activelor tranzactionabile in aceasta luna:

De departe, cea mai mare creştere de cotaţie s-a realizat la soia (10.1% în cazul făinei şi 6.3% în cazul seminţelor de soia)
Pieţele de acţiuni, atât cele din SUA, cât şi cea japoneză au avut de asemenea creşteri notabile la nivelul indicilor (Nasdaq 4.9%, Nikkei +4.4, S&P +2.8%)
Valutele majore nu au realizat modificări însemnate, deşi unele crossuri exotice au putut fi speculate (detalii asupra acestui subiect, în exclusivitate pentru partenerii interesaţi, pe privat)

Declinul major a fost inregistrat in cotaţiile gazului natural (-19%), un lucru de aşteptat in condiţiile depăşirii sezonului rece în emisfera nordică.
Deasemenea, preţuri în declin s-au înregitrat la carne de porc şi de vită, la cafea (-10.3%), cacao (-4.8%), porumb(-2.1%)

Cotaţiile metalelor au fost şi ele in declin:
  • Palladium -7.7%
  • Argint -6.9%
  • Platina -2.9%
  • Aur -2.4%
  • Cupru - 1.4%

Vineri a fost realizat consensul pentru un fond de salvare al zonei euro în valoare a 700 miliarde EUR , după ce un nivel de 1000 miliarde a fost respins de către Germania.

Acestea au fost, pe scurt, principalele evoluţii  înregistrate în luna care tocmai s-a încheiat.
Mult succes în luna care urmează, indiferent cum alegeţi să vă pozitţionaţi vis-a-vis de piaţă, inclusiv celor al căror interes în context se manifestă print-o durere la nivelul cotului, sau a părţilor moi, posterioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu