De la început vreau să spun că nu sunt vreun
specialist în siguranţă alimentară sau sanitar-veterinară.
Ceea ce vreau să vă aduc în atenţie nu
reprezintă decât o temă de reflecţie pentru fiecare dintre noi, în calitatea
noastră de consumatori, bazată pe nişte observaţii personale de bun simţ. Iar
ceea ce m-a determinat să pun „pe hârtie” aceste observaţii a fost reacţia
mamei mele, o bătrânică sprintenă de 83 de ani care m-a anunţat, dezamăgită, că
n-ar trebui să mai bem lapte, căci a auzit ea la TV că e infestat cu „nuştiuce”.
E un lucru cert că nu e singura persoană care
gândeşte astfel şi de aceea vreau să vă supun atenţiei nişte fapte, în
înşiruirea lor cronologică, invitându-vă să reflectaţi singuri asupra lor.
De câteva săptămâni încoace suntem bombardaţi
pe toate canalele media cu ştiri apocaliptice în legătură cu mâncarea noastră
cea de toate zilele.
Totul a început odată cu scandalul cărnii de
cal descoperită în nişte semipreparate aflate în galantarele din Europa, pe
post de carne de vită. Prima reacţie a celor implicaţi a fost arătarea cu
degetul a României, pe post de suspect de serviciu. Ce mai contează că ancheta
declanşată la nivel european a arătat că ţara noastră nu are nimic de-a face cu
povestea asta? Răul fusese deja făcut, iar exportatorii români de carne au
simţit-o pe pielea lor.
Nu trece săptămâna şi începem a vedea cum
râurile noastre carne de cal poartă, în timp ce micii noştri tradiţionali încep
a necheza pe grătare. Ştiri de natură a oripila consumatorul mioritic.
Vocile care arată că nu-i niciun bai, în sine,
a mânca o carne de cal şi că această carne are valori nutritive superioare
celei de vită se fac cu greu auzite în corul mediatic. La fel se întâmplă şi cu
concluzia de bun simţ conform căreia cei vinovaţi de aceste lucruri le-au
săvârşit din motive ce ţin de pungăşie, şi nu de terorism alimentar.
Ca pe bandă vor apărea mai apoi puii cu
salmonela şi curcanii cu reziduuri de antibiotice (sau, invers, că nici nu mai contează)
Ultima calamitate alimentară este laptele
„contaminat” cu aflatoxină. Aici m-am documentat puţin şi pot să vă spun că
„aflatoxina” este o toxină produsă de anumite mucegaiuri care infestează
furajele în anumite condiţii de temperatură şi umezeală şi care, prim furajarea
vitelor trece în lapte sub o anumită formă, al cărui conţinut maxim admisibil, în
PPM (părţi pe milion), este stabilit prin normative europene de siguranţă
alimentară.
Aşa după cum arată specialiştii, prezenţa
aflatoxinei în laptele brut şi în produsele lactate e cvasi-inerentă, mai ales
în condiţiile unei ierni calde aşa cum a fost cea pe care tocmai am depăşit-o.
Prin urmare, nu prezenţa aflatoxinei în lapte trebuie să ne îngrijoreze, ci
doar prezenţa ei în cantităţi care depăşesc nivelurile admisibile. Iar până
acum nimeni nu a făcut vreo referire la depăşirea acestor niveluri de
siguranţă, ci doar a prezenţei aflatoxinei, care, aşa cum am văzut, nu e un
lucru ieşit din comun.
Cam astea ar fi faptele.
Acum să stăm să le judecăm puţin, ca nişte
ardeleni de nadejde ce ne aflăm.
Care e, oare, probabilitatea ca toate aceste
necazuri, de care până acum nu auzeam decât sporadic, să se abată asupra
industriei noastre agro-alimentare brusc şi deodată?
Una, cu siguranţă, mult prea mică în condiţii
normale. Aşadar, ceva e nenatural la mijloc.
Dar ce-o fi oare?
Păi, ca să ne luminăm, să ne gândim puţin la
statutul pe care Romania îl are în Europa.
Nu e cazul să vă amăgiţi gândind că ţara asta
a ajuns în UE din cauza meritelor ei deosebite. Nici vorbă de aşa ceva. Suntem
în UE pentru că EI aveau nevoie de NOI acolo, ca să ne poată cumpăra cu totul
la preţ de nimic, şi pentru a fi o piaţa de 20 de milioane de consumatori
pentru excedentele producţiei lor industriale şi agro-alimentare.
Nu vă amăgiţi că nu suntem primiţi în Schengen
din cauza MCV-ului. Ăsta e doar un pretext, cum un pretext sunt şi hoardele de
români care, chipurile, ar urma să inunde piaţa vestică a forţei de muncă.
În spatele acestui refuz nu stau altceva decât
raţiuni economice. România, prin poziţia ei, ar fi o poartă principală de
intrare în UE a rutelor comerciale din orient şi din zona Mării Negre. Acest
lucru înseamnă un izvor de taxe comerciale precum şi de vize pe care în loc de
EI, le vom încasa NOI. De ce şi-ar dori Ei aşa ceva, mai ales acum în vremuri
de criză?
Aşa se întâmplă şi cu industria noastră
agro-alimentară. Cum-necum, în ultimii ani produsele noastre şi-au găsit calea
spre mesele europenilor. Iar pentru a ajunge acolo, ele au trebuit să
înlocuiască ceva. Ce anume? Produsele LOR.
La noi, după o invazie a produselor de o
calitate indoielnică venite mai ales din UE, lumea părea a se trezi şi a reveni
la produsele noastre tradiţionale. Din nou, înlocuind produsele LOR.
În lumina faptelor de mai sus, mai priviţi
odată spre coincidenţele de care vorbeam la început. Vă mai par ele nişte
simple coincidenţe?
Nu pot să închei fără a remarca rolul nefast
al mass–media în toată această poveste.
Face din orice ţânţar armăsar, titluri de
prima pagină din fapte banale, reuşind să aprindă şi să întreţină o isterie la
nivel naţional. Tot ce pot spera e că o fac din prostie. Altfel, ar fi cu mult
mai tragic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu