marți, 19 februarie 2013

Despre bani, bănci şi alte jucării (II)

     Meşterul nostru aurar elibera, aşadar, chitanţe clienţilor care îşi adăposteau aurul în pivniţa sa. După un timp, el a constatat că cei care veneau să-şi retragă aurul din depozitul său se arătau tot mai rar şi niciodată cu toţii odată. Asta, dn cauză că oamenii începuseră să folosească în tranzacţiile între ei chitanţele emise de aurar, considerându-le mai practice.
     Acest lucru l-a determinat pe întreprinzătorul aurar să ânceapă o nouă afacere, prin care împrumuta aur încasând o dobândă. Iar cum chitanţele sale (cecurile) erau acceptate deja la plată, clienţi au început să ceară ca împrumut aceste chitanţe în locul aurului.

     Activitatea economică se dezvolta continuu, aşa că din ce în ce mai mulţi oameni apelau la împrumuturile sale pentru a-şi extinde afacerile.
     În acest moment, eroului nostru îi vine o idee genială. Amintindu-şi că niciodată cei care depozitaseră aurul în custodia sa nu veneau cu toţii să şi-l retragă el se gândi că poate să elibereze chitanţe sub formă de împrumut care erau acoperite şi de aurul deponenţilor, nu numai al său propriu, mărindu-şi substanţial câştigurile. Toate lucrurile mergeau ca pe roate, atâta timp cât clienţii îşi plăteau la timp datoriile, iar deponenţii nu erau la curent cu aceste activităţi.



     În acest mod, omul nostru acumulează în câţiva ani o bogăţie care începe să bată la ochi concetăţenilor. Aceştia cer să li se arate aurul pe care îl aveau depozitat la aurarul nostru, crezănd că el l-a folosit pentru a-şi asigura acea creştere extraordinară a bogăţiei sale. Spre norocul lui, dat fiind că schema sa funcţiona ca unsă, aurarul le poate arăta că aurul se găseşte în siguranţă, la locul său. Ceilalţi, mulţumiţi, în loc să îşi retragă aurul, hotărăsc să se facă părtaşi la bunăstarea primului, solicitându-i o dobândă pentru aurul depozitat.

    Astfel a apărut ceea ce se numeşte "banca", iar meşteşugarul nostru aurar devine bancher. Bancherul plăteşte o dobândă mai mică pentru depozitele atrase, încasând în acelaşi timp o dobândă mai mare pentru împrumuturile acordate. Diferenţa dintre cele două dobânzi acoperă cheltuielile băncii şi îi asigură o marjă de profit rezonabilă.

     Până aici, toate bune şi frumoase. Ceea ce se va întâmpla în continuare, însă, ne va dezvălui anacronismul care stă în spatele acestei escrocherii care se numeşte sistem bancar.

- va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu